top of page

Kako rešiti problem ravnih stoapala kod dece?Sve češći prblem koji se javlja kod školaraca jeste problem ravnih stopala ( spušteni svodovi ). A taj problem se uglavnom ustanovi na školskom pregledu prilikom upisa u školu. Na pojavu ovog deformiteta uglavnom pre svega utiče nasledni faktor, ali i fizička neaktivnost, gojaznost i neadekvatna obuća. Posledice ovog problema mogu biti: otežano hodanje i stajanje, bolovi u nogama, a neretko i u samim kostima. Preporuke fizijaterapeuta jeste bavljenjem korektivnom gimnastikom,bavljenjem sportom ,a pre svega plivanjem,ali i korigovanju loše navik u držanju. Ali obavezno se obratiti ortopedu u koliko je ovaj oblik deformiteta već formiran.

Spušteni svodovi nastaju zbog prirodne slabosti ili zbog nedovoljne aktivnosti mišića stopala. U današnje vreme deca su prezaštićena,pogotovo u prvim godinama života, umesto da deca hodaju roditelji ih uglavnom nose, u periodu kada se svodovi formiraju.

Jedan od načina kako da proverite, da li vaše dete ima ravna stopala jeste ako dete mokrim stopalo stane na ravnu površinu i ostane trag. Ako ima odstupanja dete treba odvseti kod lekara. Takođe ovaj problem možete da proverite tako što dete bosim nogama može stati ispred vas okrenuto leđima i ukoliko uvidite da je Anhilova tetiva na peti iskrivljena u stranu, a oslonac stopala o pod  na unutrašnjoj strani dete sigurno ima ravna stopala i spuštene svodove. Ovaj problem nije zanemariv. Treba obratiti pažnju prilikom kupovine adekvatne veličine obuće deci,podstaknuti ih fizičkom aktivnošću ,a pre svega plivanjem. Jer to su česti saveti svakog fizioterapeuta.
Da najlakše pronađete najbližeg ortopeda, pretražite Privatne Klinike.


70 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page