top of page

Koliko vremena je potrebno detetu da nauči da pliva?

Updated: Mar 17, 2019


Često se susrećemo sa pitanjem "koliko vremena je potrebno detetu da nauči da pliva?".

Iako je u brojnim literaturama mnogo puta okvirno definisan vremenski period obuke neplivača, treneri sa velikim iskistvom tvrde,da dete ipak treba da dođe na prvi-( probni čas ili čast testiranja) na osnovu čega može okvirno da se proceni. Mnogi faktori mogu da utiču na početničke korake, prvenstveno uzrast deteta. Deci mlađoj od pet godina , vremenski više treba u odnosu na stariju decu, motoričke sposobnosti su različite u različitim dobima. Idealno vreme da dete nači da pliva je oko pete godine!

Dete u tom periodu u nekim situacijama funkcioniše samostalno i osim svojih najbližih prihvata i druge autoritete,ali i pažnja uz motivaciju može da mu se drži i do pola sata,pa cak i do 45 minuta.

U periodu oko sedme ili osme godine, dete je već "stegnuto",svesno je opasnosti koje vrebaju iz vode (gledajući crtaće sa davljenjem i potapanjem..).

Ali u tom uzrastu dete brže prati obuku. Zato je za savladavanje tehnike plivanja ponekad dovoljno šest nedelja,pa čak i do tri nedelje.

Takođe jedan od faktora jeste i kontinuitet pohađanja škole plivanja. Ako se prave česte pauze dolazi do zastoja u obuci,a to se uglavnom odnosi na najmlađe polaznike. U koliko se očekuje neki napredak trebalo bi izbegavati duze pauze od mesec,dva pa i do šest meseci kako bi napredak bio kontinuiran. Takvi primeri se najčesce javljaju krajem novembra ili početkom decembra kada dođe hladnije vreme,kada se prave velike pauze pa čak i do marta meseca. Uslovi na bazenu ( misleći na temperaturu vode) su isti kako leti tako i zimi. Treba naglasiti da deca koja plivaju zimi u bazenu, nece se razboleti ako se pravilno pristupa,već će mu imunitet ojačati , imace bolji tonus misica,bolji apetit i san ,a plivanje ce doneti mnogobrojne blagodati za psihomotorni i socijalni razvoj deteta.Smatramo da roditelje prvenstveno na neki način trebamo da edukujemo o tome gde su doveli dete, sta njihovo dete treba da nauči na časovima i sta treba očekivati. Naša škola plivanja ProSwim ,sa vrhunskim trenerima i dugogodišnjem iskustvom u radu sa decom od 4 do 15 godina sa sigurnošću mogu da odgovore na vaša pitanja i nedoumnice koje vas muče. Da bi dete naučilo da pliva mora da prođe sistemavki tok obuke plivanja,koji je predviđen planom i programom. Polaznici su raspoređeni u grupe : neplivač I,neplivač II, poluplivač I, poluvplivač II, plivač I i plivač II.1,663 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page