top of page

PLIVANJE kao jedna od metoda rešavanja skolioze kod dece!


Skoliozu je teško je teško uočiti,pa su redovni pregledi kičme kod deceod velikog značaja.

U velikom broju slučajeva skolioza je nepoznatog uzroka. Može se javiti u bilo kom dobu odrastanja,u najranijem detinjstvu, u fazama intezivnog rasta, u pubertetu ili na završetku rasta. Češće mete ovog deformiteta jesu više devojčice nego dečaci. Prvi znaci ovog deformiteta mogu da se uoče već od treće godine i tada je reč o infantilnim skoliozama.


Juvenilne skolioze se javljaju u uzrastu od četiri do dvanaest godina kod devojčica, odnosno do četrnaest godina kod dečaka. Zbog intezivnog rasta mogu da imaju veliku progresiju u periodu od deset do četrnaest godina.


Polse dvaneste godine nastaje Adolescentna skolioza ili se u tom periodu tek otrivaju. Ono što je obuhvaćeno deformitetom jesu i rebra,jer su ona vezana za kičmeni stub, tako da se na leđima stvara gibus (rebarna grba).

Deformacija grudnog koša dovodi do smanjenog vitalnog kapaciteta pluća, a nekad i do nepravilnosti u radu kardiovaskularnog sistema.Korektivno plivanje preventivno utče na pojavu deformiteta kičmenog stuba, ramenog pojasa i grudnog koša i uspostavlja pravilno držanje tela. A od svakog fizijaterapeuta će te čuti isto

"Najbolji sport za vaše dete sa tim problemom jeste PLIVANJE".


PLIVANJE je definitivno jedna od pomoćnih metoda u rešavanju problema ove vrste.466 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page