top of page

Šta je najbolje jesti i koliko sati pre treninga?


Nikako se nepreporučuje unos hrane sat i po pa i do dva sata pre početka treninga.Treba unositi hranu koja je lako varljiva i nije teška. Kao teška jela računaju se u prvom redu punomasni obroci i biljne belančevine, npr. mahunasti plodovi (pasulj,sočivo,grašak i sl.) Hrana sportiste mora da bude vrlo kalorična i lako svarljiva. Nikako nije preporučljivo trenirati na prazan stomak. Čak ukoliko nestignete,nemate dovoljno vremena pred sam čas da pojedete nesto , može se pojesti malo badema, lešnika,suvog voća ili energetska čokoladica. Šta jesti ? -povrce i voće

-žitarice

-mlečni proizvodi

-meso ,riba i jaja

Plivanje kao sport i rekreacija otvara apetit, pa u zavisnosti od doba dana, treba i planirati ishranu.

Povremeno je preporučljivo uživanje i u „manje zdravim“ namirnicama. Primer: Slatkiši, konditorski proizvodi, čokoladne poslastice, čips i sve grickalice bazirane na masnoći, gazirana pića, kafa, čaj (ovde se misli na crni ili indijski čaj), puter, margarin, ulja, majonez, prelivi za salate, kečap... Organizmu treba dati oduška svremena na vreme,ne treba robovati samo preporučenim namernicama.











Takođe jako je bitna i hidratacija pre ,ali i tokom treninga. Dehidratacija pretstavlja veliku "opasnost" tokom treninga jer dovodi do :

- povećanja telesne temperature koja dalje progresivno povećava dehidriranost

- povećava srčanu frekvencu

- sama aktivnost deluje mnogo teže nego što zapravo jeste nakon dehidriranosti

- performanse opadaju

87 views

Recent Posts

See All
bottom of page