top of page

Programi škole plivanja

Zašto plivanje?

Plivanje je odličan vid fizičke sposobnosti. 

Prema mišljenju većine stručnjaka, najkorisniji je za zdravlje, očuvanje kondicije i skladan psihofizički razvoj čitavog organizma

Tokom plivanja, aktiviraju se bitne mišićne grupe. Ima nizak faktor rizika od povredjivanja, ne opterećuje kosti i zglobove.

Plivanje je poželjno upražnjavati tokom cele godine, jer isti upražnjava kompletnu muskulaturu i kardio respiratorni sistem otklanjanja stresa.

Ali da bi ono zaista koristilo našem zdravlju, potrebno je naučiti kako se pravilno pliva.

Škola plivanja Proswim sprovodi program koji je namenjen neplivačima, poluplivačima i plivačima.

Pogledajte sve programe škole plivanja ProSwim u tekstu ispod.

Obuka neplivača

Jedan od najvažnijih procesa početnika u plivanju jeste obuka neplivača.

Programom su obuhvaćena deca predškolskog i školskog uzrasta, ali se ovom programu mogu priključiti i mladja deca u zavisnosti od njihovih telesnh i motoričkih karakteristika.

Prilikom izvodjenja programa obuke neplivača koja je sastoji iz različitih vežbi u mestu i kretanju kako u bazenu tako i na suvom, koristi se igra kao neizostavan pedagoški pristup.

Cilj jeste da se kroz prijatnu i zabavnu atmosferu što lakše savladaju svi elementi predvidjeni planom i programom.

Savladavanjem osnovnog programa, članovi mogu nastaviti u našoj školi sa daljom obukom i naučiti sve četiri plivačke tehnike.

Obuka neplivaca

Program obuke neplivača:

 • Privikavanje na vodu

 • Savladavanje vežbi disanja

 • Plutanje i klizanje u vodi

 • Rad nogama

 • Vežbe obuke zaveslaja

Skola plivanja

Program škole plivanja :

 • Usavršavanje plivačkog znanja iz kraula i ledjne tehnike

 • Učenje osnovnih elemenata i sve četiri plivačke tehnike

 • Usavršavanje dostignutog plivačkog znanja 

 • Održavanjem kondicije i povećanjem funkcionalnih i motoričkih sposobnosti za dalje aktivno sportsko plivanje

Škola plivanja

Škola plivanja je program namenjen deci koja su završila program obuke neplivača i predstavlja složeniji nastavak obuke.

Dete koje je prošlo obuku neplivača i savladalo osnove tehnike disanja, plutanja i rada nogama, može preći u napredniju grupu, grupu poluplivača. U naprednijoj grupi kreće se ozbiljnije sa obukom tehnike kraul i ledjni kraul. Kada se savladaju osnovne dve tehnike, prelazi se na ostale dve (prsno i delfin stil). 

Škola plivanja nije vremenski ograničena i traje sve dok se ne savladaju svi elementi predvidjeni planom i programom.

Trenažno plivanje

Trenažno plivanje podrazumeva kategorizaciju plivača testiranjem plivačke sposobnosti. Namenjeno je za decu koja su prošla kompletnu obuku plivanja savladavanjem sve četiri plivačke tehnike. 

Omogućava korekciju i usavršavanje svih tehnika plivanja (skok na glavu, okret, itd...). 

Program je namenjen deci različitog uzrasta.

Program trenažnog plivanja :

 • Kraul stil

 • Ledjni stil

 • Prsni stil

 • Delfin stil

Trenazno

Rekreativno plivanje za decu

rekreativno

Rekreativni program je namenjen deci koja su završila program škole plivanja, a žele nastaviti plivanje pod nadzorom trenera. 

Rekreativno plivanje je preporučuje kao aktivnost u bilo kom životnom dobu. U pubertetu povoljno utiče na pravilan rast i razvoj, poželjno je upražnjavati dva puta nedeljno tokom cele godine.

Rekreativno plivanje nije motivisano sportskim rezultatima iako se organizuje sistematski i planski. 

Cilj ovog programa je da deca aktivno provode svoje slobodno vreme.

Rekreativno plivanje za odrasle

Rekreativno plivanje preporučljivo je svima koji znaju da plivaju bez starosnih ograničenja. U toku jednog sata, rekreativno plivanje, aktivira se više mišićnih grupa nego na bilo kom drugom rekreativnom sportu.

Tokom zime većina ljudi se suočava sa viškom kilograma, ujedno i smanjenim kretanjem i kondicijom. Ovakvi momenti dovode do pada imuniteta.

U našem terminu možete se rekreirati u jednoj od staza u zavisnosti od nivoa vaše fizičke spremnosti i tehnike. U okviru rekrativnog treninga plivanja, moguće je angažovati ličnog trenera radi pružanja plivačkog saveta, pravljenje programa za trening, korigovanju tehnike i rada na kondiciji. 

Individualna tehnika plivanja podrazumeva pristup u obuci plivanja usmeren ka pojedincu. Ova vrsta treninga je od posebnog značaja, naročito za početnike.

Namenjen je osobama koje žele brže ostvarivanje postavljenih ciljeva i rezultata u odnosu na aktivnosti koje se sprovode u grupi polaznika.

Cilj individualnog treninga je oslobadjanje straha od vode, obuka plivanja, a zatim i na korigovanju naučenih tehnika plivanja.

Trajanje pojedinačnog časa je od 45 minuta do 1h.

Čas se zakazuje u dogovoru sa trenerima koji vode obuku plivanja.

Individualna obuka

Početak
bottom of page