top of page
Writer's pictureSkola plivanja Proswim

Zbog čega je plivanje važno?

Updated: Mar 14, 2019

Plivanje utiče na psihu deteta, pomaže detetu u prevazilaženju stidljivosti,nesigurnosti i strahova,poboljšava komunikaciju i ubrzava socijalizaciju. Takodje poboljšava i osećaj ravnoteže i držanja tela,a preporučuje se i kod blažih i težih deformiteta,kao što su iščešani kukovi,krive noge ,deformiteti grudnog koša,kičmenog stuba i stopala. Plivanje uključuje sve mišiće, a zahvaljujući otporu vode oni moraju jače da "rade", pa tako postaju snažniji i dobijaju bolji tonus.

Pola sata aktivnosti u vodi vredi kao 45 minuta iste aktivnosti na suvom.

Osim što povećava pokretljivost i elastičnost zglobova, istraživanja su pokazala da plivanje doprinosi i boljoj gustini kostiju,a zahvaljujuci vlažnosti vazduha, plivanje ublažava astmu i povećava kapacitet pluća.


Vecina dece svoje slobodno vreme provode za računarom, televizorom,telefonima..Da li treba naglašavati da u tim položajima uglavnom strada kičma i koštano zglobni sistem. Ujedno nepravilna ishrana i manjak fizičke aktivnosti pogoršava i ovako lošu zdrastvenu sliku. Pa postavljamo pitanje kako decu da podstaknemo nekom sportskom aktivnošcu i pravilnom ishranom? Na primer PLIVANJEM.

Za decu,plivanje je zabavna sportska aktivnost koja treba da se uvede jos u ranom uzrastu. Najveći broj dece voli vodu pa tako veoma lako zavoli i plivanje kao vid vežbanja.


Plivanje je definitivno jedna od najkorisnijih veština koje čovek može da nauči.

107 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page